vrijdag 27 april 2012


LES IN DEMOCRATIE – un nouveau Sénégal!?

Nog maar net verkoos de bevolking van Senegal een nieuwe president. Met dit bezoek is het dan ook een mooie gelegenheid om hier wat dieper op in te gaan, dachten wij zo. ;-)

Een kleine toelichting: Senegal is na een Frans koloniaal tijdperk in 1960 een “la République du Sénégal” geworden. De president heeft er veel macht maar Senegal is een van de meest democratische landen van Afrika. Dat heeft de Senegalese bevolking vorige maand bewezen door massaal (70%) tijdens de tweede ronde op de oppositiekandidaat, de heer Macky Sall, te stemmen. De verkiezingen zelf zijn vrij vlot verlopen, maar de maanden ervoor zijn er in Dakar toch zware rellen geweest. Vele buitenlandse geldschieters hebben dan ook het land verlaten. De bevolking pikte het niet dat de uittredende president, de heer Abdoulaye Wade, tegen de grondwet in, een derde ambtstermijn wou.
Vooral tijdens zijn tweede ambtstermijn is er veel fout gelopen door het slecht beleid van hemzelf en zijn entourage: grote faillissementen, verspilzucht (vb. het reusachtige monument van de “Renaissance Africaine” in Dakar), corruptie, omkoperij…
De Senegalezen kreunen ook onder de gevolgen van de financiële crisis, de zeer hoge energiekosten en de speculatie op de voedselprijzen. 


Wat verwachten zij van de nieuwe president en zijn ministers? Het waarmaken van de verkiezingsbeloften door een eerlijk beleid, vrijheid, gerechtigheid, maatregelen om de speculatie op de voedselprijzen en de hoge energieprijzen in te dijken, ondersteuning van de lokale landbouw door de eigen teelt voorrang te geven op buitenlandse producten, spoedig een oplossing uitwerken voor de crisis in het onderwijs: de leerkrachten staken halftijds omwille van niet ingewilligde looneisen en willen geen examens afnemen. Daardoor kunnen er geen diploma’s uitgereikt worden.  De leerlingen pikken dit niet en gaan niet naar de les.
De voornaamste opdracht van de nieuwe president en zijn ministers zal er in bestaan om het vertrouwen van de bevolking in de politieke instellingen te herstellen.

Hopelijk slagen zij daarin. 


Piet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten