vrijdag 27 april 2012


LES IN DEMOCRATIE – un nouveau Sénégal!?

Nog maar net verkoos de bevolking van Senegal een nieuwe president. Met dit bezoek is het dan ook een mooie gelegenheid om hier wat dieper op in te gaan, dachten wij zo. ;-)

Een kleine toelichting: Senegal is na een Frans koloniaal tijdperk in 1960 een “la République du Sénégal” geworden. De president heeft er veel macht maar Senegal is een van de meest democratische landen van Afrika. Dat heeft de Senegalese bevolking vorige maand bewezen door massaal (70%) tijdens de tweede ronde op de oppositiekandidaat, de heer Macky Sall, te stemmen. De verkiezingen zelf zijn vrij vlot verlopen, maar de maanden ervoor zijn er in Dakar toch zware rellen geweest. Vele buitenlandse geldschieters hebben dan ook het land verlaten. De bevolking pikte het niet dat de uittredende president, de heer Abdoulaye Wade, tegen de grondwet in, een derde ambtstermijn wou.
Vooral tijdens zijn tweede ambtstermijn is er veel fout gelopen door het slecht beleid van hemzelf en zijn entourage: grote faillissementen, verspilzucht (vb. het reusachtige monument van de “Renaissance Africaine” in Dakar), corruptie, omkoperij…
De Senegalezen kreunen ook onder de gevolgen van de financiële crisis, de zeer hoge energiekosten en de speculatie op de voedselprijzen. 


Wat verwachten zij van de nieuwe president en zijn ministers? Het waarmaken van de verkiezingsbeloften door een eerlijk beleid, vrijheid, gerechtigheid, maatregelen om de speculatie op de voedselprijzen en de hoge energieprijzen in te dijken, ondersteuning van de lokale landbouw door de eigen teelt voorrang te geven op buitenlandse producten, spoedig een oplossing uitwerken voor de crisis in het onderwijs: de leerkrachten staken halftijds omwille van niet ingewilligde looneisen en willen geen examens afnemen. Daardoor kunnen er geen diploma’s uitgereikt worden.  De leerlingen pikken dit niet en gaan niet naar de les.
De voornaamste opdracht van de nieuwe president en zijn ministers zal er in bestaan om het vertrouwen van de bevolking in de politieke instellingen te herstellen.

Hopelijk slagen zij daarin. 


Piet

De Mangroves


MANGROVES in de was


Vorig jaar in augustus hebben een aantal Zemstse jongeren tijdens hun inleefreis naar Senegal en Sokone  samen met de Sokonese jeugd mangroves geplant, en dat op drie verschillende plaatsen in Sokone (zie op deze blog “Jeugdreis 2011”). Piet en Modou namen samen een kijkje in hoeverre de mangroves zijn gegroeid.
Eerste plaats: De percelen aan de Pont de Mbouldiamé ten noorden van Sokone zijn 80 tot 90 % in de was (= dit is Zemsts voor opschieten ;-)). De grond is er vettig en er is altijd veel water, ook bij laag tij. Het is dus de ideale plaats voor mangroves. We zijn blij te zien dat ze het zo goed doen. Ze zijn toch wel dertig cm gegroeid.



De percelen ter hoogte van ons verblijf bij Davide zijn helaas maar voor 20 % in de was. Zij liggen te hoog tegenover de waterstand en bij laag tij wordt de ondergrond hard en droog. Voor alle duidelijkheid: de waterstand in mangroves is erg moeilijk in te schatten.


En de percelen aan de brug ten zuiden van Sokone zijn 60 % in de was maar als het regenseizoen op tijd begint, mogen we er hopelijk nog 15 % bij rekenen. Het zijn plantjes die het op dit moment nog moeilijk hebben, maar die tijdens het regenseizoen zullen uitschieten.

Wordt vervolgd.

Piet