zondag 15 april 2012

Voor Sokonese lettervreters

Deze ochtend bezochten we de organisatie BLD.  BLD staat voor  Bibliothèque -  Lecture - Développement.  Het is een Senegalese vereniging die het lezen wil promoten in samenwerking met de scholen en de openbare bibliotheken.

Zij geven zelf inheemse verhalen uit voor kinderen tot 12 jaar en verkopen boekenpakketten aan scholen en bibliotheken.  De organisatie doet navraag bij de scholen welke boeken aansluiten bij het lescurriculum en spelen daarop in.

(Foto: Renilde maakt een selectie voor de gemeentelijke bibliotheek van Sokone. Sokone is sterk vragende partij naar boeken van Afrikaanse auteurs.)
Ze wil trouwens langs deze weg gebruik maken om  even reclame te maken voor de facebookpagina van de bib in Zemst. Bij deze. :-)

First left, than right


Hier zijn we dan (foto genomen op de luchthaven van Madrid).

Net daarvoor  hadden we een paar spannende uren achter de rug. Het vliegtuig liet door een technisch defect lang op zich wachten. Meer dan een uur duurde het voor de piloot wist of hij mocht vertrekken. Uiteindelijk kreeg hij toch groen licht, en raakten we zonder problemen in Madrid en daarna in Dakar.

In Dakar stonden we natuurlijk als laatste in de rij om de douane te trotseren. "D'abord le gauche, après le droite" en "First left, than right" verscheen op de schermen. Wat betekende dit toch? Eénmaal onze beurt begrepen wij het: de douanier sloeg digitaal onze vingerafdrukken op: eerst van onze linkerwijsvinger, dan van de rechtse en ook nog een mooie foto van onze slaperige kop. Wie beweert nu nog dat Senegal een ontwikkelingsland is?