zondag 22 april 2012

Persinterview op radio Niambato

’s Avonds, onverwacht een interview met de lokale radio Niambato die veel beluisterd wordt in de ruime regio van Sokone! Modou en ikzelf gaven meer uitleg over de samenwerking tussen Sokone en Zemst. Bij deze werden natuurlijk ook tips meegegeven over het belang van compostering en over het gebruik compost als structurele grondverbeteraar.  En neen, het is geen goed idee om de droge gewassen te verbranden. J
Zondagavond 22/04 om 20u wordt dit interview uitgezonden. Hopelijk zit heel Sokone aan zijn radio gekluisterd. Zemst ligt spijtig genoeg “net niet” binnen het zendbereik !! J
Het doel werd bereikt en ikke content over het resultaat.
Bakken vol groetjes en tot de volgende Compostblog!
Dirk (Omar Compost)

Actie: Gaatjes boren

Nadat de zoektocht naar een boormachine bij de ambachtslui was voltooid en er opnieuw stroom was, trad ons "compostteam" in actie: Voordat de vuilnisbakken worden uitgedeeld aan de families, worden er gaten ingeboord. Op deze manier worden ze niet gebruikt voor andere doeleinden dan om afval in te gooien.
Foto boven: gemeenteraadslid Modou; foto onder: Omar Compost

Bezoek Alliance Française

Samen met de verantwoordelijke van de bibliotheek en de gemeentesecretaris van Sokone brachen we een bezoekje aan de bibliotheek Alliance Française in Kaolack. Een waar pareltje ten midden Senegal.
Foto boven: We worden er hartelijk ontvangen en krijgen er een uitgebreide rondleiding.
Foto boven: Renhilde en Medoune gaan na hoe ze er de fichebak met de uitleningen hanteren.
Foto boven: Een leuk kinderhoekje geeft heel wat inspiratie aan onze delegatie.

La belle et la bête ;-)


Filmpje zien

Als afsluiter van de compostsessie gingen we samen met de vrouwengroep naar het gemeentehuis waar ze voor het eerst het filmpje van het huisvuilophalingsproject in hun wijk Ndangane bekeken.

Compostcursus

Na het heetst van de dag, want de zon kan hier serieus branden, werd alles in gereedheid gebracht voor de eerste opleiding over het opzetten van een compostbak of composthoop. Plaats van afspraak is de toekomstige tuin van Conscience Nouvelle (= een jongerenvereniging) waar drie compostbakken, welke op verzoek van Zemst werden aangemaakt, ons stonden op te wachten.
De start, voorzien om 16u, maar het Senegalese ritme is een pak trager. Bijna 17u, iedereen ter plaatste begin ik aan “mijn ding”. Les Femmes Transformatrices des Produits Halieutiques van de wijk Ndangane (waar ook ons proefproject met de huisvuilophaling plaatsvindt) en deze van Conscience Nouvelle  hadden een elk vracht composteerbaar materiaal meegebracht zoals resten van gedroogde vis. Hiermee kon zeker een compostbak worden opgestart.
De vertaling Frans/Wolof werd met zeer veel enthousiasme ingevuld door Modou, Raadslid voor Milieu. Na een korte theoretische inleiding over de algemene afvalproblematiek hielpen de vrouwen stap voor stap mee aan de opstart van de compostbak. Vele helpende handen sorteerden het wel- en niet composteerbare materiaal. Grote stukken afval werden verkleind en de compostbak werd laag voor laag opgevuld.
Er ontstonden spontaan discussies tussen de vrouwen. Goed zo! Een ware interactieve communicatie is immers het levende bewijs van hun interesse. Een goede opvolging van het compostproces en de te nemen acties in de komende weken en maanden lijkt dus verzekerd. Al is dit een eerste stap, het is zeker een goede start en de aanzet naar de bewustwording van het nut van composteren voor de lokale land- en tuinbouw. 
Foto onderaan: In de bak

Op het strand van de wijk Ndangane

De eerste compostsessie wordt voorbereid. De bedoeling wordt uitgelegd.