vrijdag 27 april 2012

De Mangroves


MANGROVES in de was


Vorig jaar in augustus hebben een aantal Zemstse jongeren tijdens hun inleefreis naar Senegal en Sokone  samen met de Sokonese jeugd mangroves geplant, en dat op drie verschillende plaatsen in Sokone (zie op deze blog “Jeugdreis 2011”). Piet en Modou namen samen een kijkje in hoeverre de mangroves zijn gegroeid.
Eerste plaats: De percelen aan de Pont de Mbouldiamé ten noorden van Sokone zijn 80 tot 90 % in de was (= dit is Zemsts voor opschieten ;-)). De grond is er vettig en er is altijd veel water, ook bij laag tij. Het is dus de ideale plaats voor mangroves. We zijn blij te zien dat ze het zo goed doen. Ze zijn toch wel dertig cm gegroeid.



De percelen ter hoogte van ons verblijf bij Davide zijn helaas maar voor 20 % in de was. Zij liggen te hoog tegenover de waterstand en bij laag tij wordt de ondergrond hard en droog. Voor alle duidelijkheid: de waterstand in mangroves is erg moeilijk in te schatten.


En de percelen aan de brug ten zuiden van Sokone zijn 60 % in de was maar als het regenseizoen op tijd begint, mogen we er hopelijk nog 15 % bij rekenen. Het zijn plantjes die het op dit moment nog moeilijk hebben, maar die tijdens het regenseizoen zullen uitschieten.

Wordt vervolgd.

Piet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten