zondag 7 augustus 2011

Dag 6: take nothing but a pirogue

Per bus zijn we naar Touba Couta geweest. Een dorpje waar een mega belgisch resort is. Nadien zijn we gaan varen met een pirogue, m.a.w twee uur bruinen in de zon. Met z'n allen in een boot om tussen de mangroves te varen: goei windje en heel leuk. :)



We zijn naar Bangboung gevaren. Daar is een eco-campement. We hebben daar gegeten en gezwommen in het water. Het was grappig omdat er ook kano's waren waarmee we ons goed hebben geamuseerd.

In de avond hebben we weer een kampvuurtje gemaakt, thee gemaakt en djeembee gespeeld aan het water in Sokone.

Morgen gaan we 7 km met paard & kar om de vissen te gaan vangen en te bakken, om te gaan zwemmen, om te gaan voetballen en voor diegene die nog wit zijn te gaan bruinen (niemand dus, want iedereen ziet goed bruin ;) ). Onze senegalese vrienden gaan mee.

Dag 4 + dag 5: Take nothing but sun

Gisteren en vandaag hebben we ons in twee groepen opgesplitst. De ene groep ging eerst schilderwerken uitvoeren in een dispensarium. De andere groep ging koken met verschillende families en genieten van het leven hier in Sokone. Nadien werden de groepen opgewisseld.

De eerste dag vertrok ‘team awesome’ (Piet, Suzanne, Veerle, Ellen, David, Matthias, en Raf) richting Toubamourit. Het nemen van de taxi was een groot avontuur. Ook Danielle en Abdul kwamen mee. Er waren te weinig plaatsen in de auto, waardoor er steeds meer mensen op een bank moesten dan mogelijk. Lekker gezellig en plakkerig. ;) Daar aangekomen hebben werd één van de twee gebouwen voorzien van een tweede en derde laag verf. Afzien! Het was heel warm en heel zonnig. De zon stond helemaal bovenaan en er was nergens schaduw. Sneller dan de Senegalezen hadden verwacht, was het werk klaar. Goed gedaan, team Awesome! Met Suzanne en Abdul op het dak reden ze naar huis.


‘Team bien cuit’ (Dorien, Caro, Karlien) zijn gaan koken bij Thiane. Kris keek toe en zag dat het goed was, zoals de mannen hier wel vaker doen. (Kris zit dus ook in ‘team a l’aise.) We zijn eerst tesamen naar de markt de ingrediënten gaan kopen. De prijs is sowieso duurder omdat er blanken mee naar de markt gaan. Nadien namen we paard + kar naar huis: hobbelig en grappig. Nadien is ‘team a l’aise’ (Lize, Lotte, Gwenny) naar Marie (die iedere dag voor ons kookt) gegaan. We kregen eerst vlechtjes in ons haar (de treshkes). Op’t gemakske gingen we eerst ook nog zwemmen met de kinderen van in de buurt. We begonnen ons al af te vragen wanneer we zouden beginnen met koken. Uiteindelijk bleek dat Marie alles al had gekuist (lees: vis en groenten) en dat wij enkel nog konden toezien hoe alles bij elkaar werd gebracht. We hebben onze teamnaam dus niet gestolen. J We moesten wel alles zorgvuldig noteren in ons boekje, zodat we het in België nog eens kunnen maken.

Vandaag werden de groepen dan omgewisseld. ‘Team bien cuit’ en ‘Team a l’aise’ vertrokken vandaag richting Toubamourit. Na een uur te wachten vertrokken we richting de tankstation, met Lize & Abdul op het dak. Ai ai ai! Opeens stond daar politie. Ze maakten problemen (als je geld onder tafel zou geven, zou het sneller in orde zijn) en bevolen om het dak meteen te verlaten. Dit gebeurd hier wel vaker, ook al mag het normaal niet. Waarschijnlijk wouden ze geld omdat wij toubabs (blanken) zijn. We hebben een uur gewacht aan de kant van de weg, terwijl Kris, Abdul, de taxi chauffeur en Adama (die zijn ze er nog gaan bij halen omdat ze goede contacten heeft met de politie) in het politiekantoor gingen onderhandelen. Het heeft niet veel uitgemaakt, want toen werd de auto in beslag genomen. Dan maar te voet naar huis (we waren nog niet ver hoor). We zullen deze namiddag ‘le centre des handicapés’ gaan  bezoeken, een beetje zwemmen, bezoekjes brengen bij onze buren en met de plaatselijke kindjes spelen.

‘Team awesome’ is gaan koken bij drie families: eerst mee naar de markt en daarna naar de verschillende families (familie van Marie, familie van Thiane en familie van Adama). Suzanne en Veerle hebben net een kip gepluimd voor het middagmaal.

In de avond hebben een kampvuur gemaakt en hebben onze Senegaleese vrienden djeembee gespeeld. Heel leuk.

Morgen gaan we met een boot (pirogue) varen in de mangroves. We kijken er naar uit.