woensdag 18 april 2012

Het "hoogtepunt" van de dag

's Morgens rond 6 uur worden we gewekt door de haan recht tegenover onze slaapkamer en ook de haan 20 meter verderop doet mee, de ezel, de kalkoen, de geitjes, de katten (maar die wekken ons liever midden in de nacht ;-)), enz.
Deze solisten worden tussen 6 en 7 uur onafgebroken begeleid door eenstemmige mannenkoren die door de luidsprekers van de verschillende minaretten galmen. Geweldigggg... :-)

Piet
Fantastisch nieuws! We wilden van start gaan met offertes voor nieuwe rekken voor de bibliotheek van Sokone. Wie de bibliotheek van Sokone immers een beetje kende, wist wel dat dit hoogdringend was. Maar wat bleek bij het binnengaan: nieuwe rekken stonden er reeds te blinken!  De termieten, een onverwoestbaar mierenras, die reeds geruime tijd de oude rekken aan het "opvreten" waren, hadden uiteindelijk de strijd gewonnen en alles was omgevallen. "Nieuwe rekken of ik sluit de bibliotheek". De verantwoordelijke van de bib nam het heft in handen en er werd naar geluisterd. Het engagement van het gemeentebestuur is meteen duidelijk. Ook de muren schitteren als nooit te voren. Renilde en Medoune kunnen meteen aan de slag met het ordenen en het codificeren van de duizenden boeken...

Kennismaking met Fatick


Onder het motto "even gluren bij de buren" brachten we samen met de verantwoordelijke van de bibliotheek van Sokone een bezoekje aan de bibliotheek van Fatick. (=Centre Culturel de Fatick) Fatick is tevens de regionale hoofdstad. Fatick wenst deze rol meer uit te spelen en een bemiddelende rol op zich te nemen tussen de lokale bibliotheken en de hoofdstad Dakar. Een Soirée de Cinéma richten zij maandelijks in om volk te lokken en om de Afrikaanse film te promoten.